Vier dingen zijn mij bijgebleven tijdens deze vakantie van 21 september tot 5 oktober in 2007. Hotel Ephesia Beach Club.

1 Lekker eten en drinken
2 Prachtige zonsondergangen
3 Trip naar Ephese
4 Paardsafari (als je al van paarden mag spreken)

 

Als je goed kijkt is Monique zich een plaatsje aan het klaarmaken in de buurt van de gele parasol.

De markt in kusadasi, kruiden hebben ze genoeg, volgens een van de verkopers is het merendeel van de Turkse bevolking helemaal geen vragende partij om bij europa te komen, ze hebben alles in overvloed, goed weer, eten, drinken, veel land en strand, met andere woorden ze hebben europa niet nodig.

De vismarkt, ziet er niet zo netjes uit als in België.

 

Het zwembad met daarachter de zee om een uur of 9 's morgens.

's middags en 's avonds een uitgebreid buffet, met veel groenten, vlees (geen varkensvlees), vis en kip op ongelooflijk veel manieren klaargemaakt....en natuurlijk veel wijn en bier, proost.



een Turkse avond met dans in het amfitheater.

Monique met Deniz (wat zee betekent) hij kreeg ze wel met regelmaat naar zijn voeten van de restaurantmanager, maar wij konden uiteraard niet verstaan waar ze het over hadden, maar ondanks zijn bedrukt gezicht na die uitbrander kon er altijd wel een knipoogje en en lachje vanaf voor Monique. Een playboy in hart en nieren.

Kijk maar eens naar de creativiteit van deze kok, wat hij van een gewone watermeloen kan maken.


 

Als het eten je zo gepresenteerd wordt is het moeilijk om niet van alles iets te proeven.


Het zwembad met er direct achter de zee, achter de bergen ligt de stad kusadasi. Het strand waar wij lagen heette LONG BEACH

Vanaf twee uur namiddag werden er Turkse pisa's en hamburgers met frietjes gemaakt tot een uur of 6

Zij was altijd opgewekt en vertelde mij dat ze niets liever deed dan werken. Na het seizoen in kusadasi trok ze dan
naar het zuiden (antalya of alanya) om daar in de winter te werken als barjuffrouw.


 

In het buitenrestaurant bij het middageten.

Deze foto insinueert niets, ik had het fototoestel op een strandstoel gezet en de timer aangezet, dus ik had maar enkele seconden om mijn positie naast Monique in te nemen......

Hier hetzelfde euvel


 

Op een bankje in de haven van kusadasi

 

Aan de poolbar stond het entertainment hutje, van waaruit muziek gedraaid werd, en de attributen bewaard werden voor de verschillende activiteiten die men mee kon doen, zoals ochtendfitness, petanque (balletje spelletje noemde hij dit in het Nederlands) tennis, poolhandbal, basketbal enz. enz.

Ik moet zeggen dat de jongens van het entertainment-team echt hun best deden om de boel aan de gang te krijgen, met wisselend succes. Vooral de Nederlanders en de Vlamingen waren vaak van de partij.

Die met de zonnebril is er eentje van het entertainment team, leuke jongen. Niks slapie slapie, klappie klappie.

Maximiliano de entertainer uit Egypte

Het zwembad 's avonds na zonsondergang

Ook deze jongen was altijd super vriendelijk (en het was niet gespeeld) hij was gewoon zo.

 

De zonsondergangen vond ik adembenemend.

Ik heb de zon zien zakken in de zee....

 

De paard safari viel een beetje tegen, omdat er te weinig ervaren ruiters waren, werd de groep bijeen gehouden, en mochten wij geen galopje doen, dus het bleef bij een beetje stappen en af en toe een drafje.
De paardjes waren ook echt te klein.



 

Arm paardje

Monique heeft wel een galopje kunnen doen toen ze achtergebleven waren. De arabier op het laatste van de
groep riep dan Juuuuu.

Een beetje met de kleuren gespeeld dan lijkt het wat retro.
Het paardje viel bij dit alles haast in slaap.

Hmmm lekkkeeerrrrr,

 

Wat moet een mens nog meer, een goede gezondheid, lekker weertje, een biertje, a nice panoramic view
en dan maar dromen.

En dan de uitstap naar Efese of Ephesos.

Efese werd bevolkt door vier groepen.

1. de ionen (hier is maar een zuil van overgebleven) +/- 1500 BC
2. de Grieken, die bouwden tegen de heuvelflanken om een verdediging te hebben tegen aanvallers
3. de Romeinen, die bouwden in de valleien
4. de turken (de stad efese van tegenwoordig)

Mijn bezoek gaat over Efese 2 en 3

De bouwstijl van de ionen

 

Hier kun je het goed zien, boven waar de foto genomen is, was Grieks, en beneden links, waar je de celcus bibliotheek kunt zien ligt op niveau van de zeespiegel, is Romeins.

Dagelijks komen hier duizenden bezoekers

 

Het verhaal uit de legende gaat, dat er in efese een ziekenhuis was, waar iedereen die hier binnenging altijd genezen zou worden. Om deze faam te kunnen volhouden, werden doodzieke mensen niet binnengelaten. Er was echter een man, die deze traditie wilde doorbreken. Hij was maar een beetje ziek en werd dus binnen gelaten. Op een bepaalde dag ziet hij een schoteltje melk staan, en een slang spuit haar gif hierin. Dit dronk de man snel op om erg ziek te worden en te sterven. Het gif van de slang bleek echter het tegengif te zijn voor zijn aandoening , en hij werd, in plaats van nog zieker, volledig gezond. Vanaf toen werd het symbool van de slang (zelfs tot op heden) gebruikt in de farmaceutische wereld.

 

Dit is de godin NIKE, met in haar linkerhand een olijvenkrans. Zij was de godin van de overwinning, en het symbool, het vijgenblad in haar rechterhand wordt tegenwoordig gebruikt door de schoenen fabrikant Nike.

De belangrijkste steen uit deze boog van de Hedraniustempel is de godin in het midden.
Zij houdt de ganse constructie bijeen
.


Ook hieronder een gedeelte van de HADRIANUS TEMPEL
In die tijd moest er telkens als er een koning of keizer op bezoek kwam een monument gemaakt worden om hem te eren, in dit geval de keizer Hadrianus.
De bewoners waren hier uiteraard niet zo blij mee, stel je maar eens voor hoelang je werkt aan zo'n monument als de hadrianustempel die volledig met de hand gekapt moest worden.

En dan natuurlijk de celsus bibliotheek. Dit is enkel de voorgevel, de rest kon niet meer gerestaureerd worden omdat dit monument verschillende keren getroffen is door brand en aardbevingen.

Dit is de tweede verdieping, maar dan zit je toch al op een meter of 15 boven de begane grond. De drie goden, zie foto rechts in de bogen moesten deze bibliotheek beschermen, maar dat is dus niet gelukt.
 


 

 

De celsus bibliotheek van onder naar boven bekeken. Achter de bibliotheek was er heel vroeger de zee. Dit komt omdat een bekende rivier, bij het stromen naar de zee veel zand en modder meebracht, en dit vormde door de jaren heen een moeras, met als gevolg veel ziektes en doden. Dus toen de opgravingen begonnen lag deze bibliotheek nog in de modder.

 

Hier een beetje de geschiedenis van de site Ephesos, in het Duits omdat de opgravingen en restauratie van de celsus bibliotheek door Oostenrijkers gedaan is.

 

Artemis, de godin van de maan en de jacht, met de 24 borsten, beschermde de akkers en gaf vruchtbaarheid aan de gewassen.
Volgens onze gids, is de Vlaamse zanger Bart Kael de eerste die het in zijn hoofd gehaald heeft om het aantal borsten te tellen.

 

Het amfitheater. Er waren in die tijd nog geen microfoons en versterkers, dus werd het zo gebouwd, dat als je beneden staat, je boven (50 meter hoger) nog steeds kon horen wat er gezegd of gezongen werd.
Het aantal zitplaatsen, in dit theater 25000 was ook een maatstaf om te berekenen hoeveel mensen er in die site ooit geleefd hebben. Men denkt het aantal zitplaatsen x 4, dus er zouden 100.000 mensen geleefd hebben in die streek.
Hier worden nog jaarlijks concerten gegeven door grote artiesten, zoals Pavaroti, Elton John, Shakira enz.
De inkomkaartjes kosten meerdere honderden euro's, maar het lijkt mij (als je er het geld voor hebt) een unieke en geweldige ervaring.

Een bootje uit mijn vlootje